Vanhemmille

Tietoa ja vinkkejä vanhemmille

Täältä löytyy tietoja sinulle, joka olet vanhempi tai toimit aktiivisesti nuorten parissa.

Mistä on kyse?

Koulujen päättäjäisjuhlia suunnitellaan parhaillaan. Juhliminen irrottaa arjesta ja voi antaa hyviä muistoja. Nuorten juhlinta päihtyneenä saattaa kuitenkin johtaa ikäviin seurauksiin. Alkoholinkäyttö altistaa tapaturma- ja myrkytystiloille sekä aiheuttaa terveyshaittoja. Seksisekoilut, huumekokeilut, liikennerikkomukset ja itsemurhat tapahtuvat usein humalassa.

Alkoholin myyminen, hankkiminen tai välittäminen alaikäiselle on lailla kielletty. Laki suojaa nuoria alkoholihaitoilta vain, jos aikuiset valvovat lain toteutumista ja noudattavat sitä myös itse. Alkoholin tarjoaminen alaikäiselle antaa käsityksen, että alaikäisten alkoholinkäyttö on aikuisten mielestä hyväksyttävää. On aikuisten vastuulla rakentaa yhdessä nuorten kanssa sellainen ympäristö, jossa päihteettömyys on helppo ja luonnollinen valinta.

Selvin päin kesään -kampanja haastaa vanhemmat ja nuorten parissa toimivat aikuiset tarjoamaan nuorille turvallisia vaihtoehtoja juhlimiseen.

Rehtorit ja koulut

Ottakaa päihdeasiat puheeksi oppilaiden ja vanhempien kanssa! Vanhempainkirje, teematunti tai päihteitä käsittelevä kevätjuhlapuhe herättelevät. Selvin päin kesään -juliste koulun ulko-ovessa tai seinällä muistuttaa kesästä ilman päihteitä! Päihteiden käyttöön liittyviä tunti-ideoita ovat esimerkiksi aiheeseen liittyvä avoin teemakeskustelu tai tutustuminen päihteiden koostumukseen, vaaroihin ja käyttölukuihin.

Vanhemmat ja vanhempainyhdistykset

Järjestäkää nuorille juhlaillan päihteettömiä tapahtumia perhe- tai ystäväpiirissä tai vanhempainyhdistyksen voimin. Sopikaa päättäjäisillan kotiintuloajat ja hakekaa nuori kotiin tai järjestäkää noutopiiri.

Kunta- ja seurakuntatoimijat

Laittakaa kampanjajuliste nuorisotilan seinälle ja paikallistapahtuma pystyyn päättäjäisiltana! Kannustatte nuoria iloiseen, päihteettömään ja turvalliseen kesäfiilikseen.

Teesit vanhemmille

Keskustele lapsen kanssa

Laittakaa kampanjajuliste nuorisotilan seinälle ja paikallistapahtuma pystyyn päättäjäisiltana! Kannustatte nuoria iloiseen, päihteettömään ja turvalliseen kesäfiilikseen.

Tunne lapsen arki ja elämä

Lasten kasvaessa vanhempien tietoisuus lasten elämän tapahtumista ja arjesta saattaa vähentyä. Lasta kuitenkin suojaa se, että vanhemmat tuntevat hänen arkensa ja elämänsä. Tunne lapsesi ystävät, heidän vanhempiinsa ja lapsen muut tärkeät aikuiset. Tiedä, mitä lapsi tekee, missä hän liikkuu ja kenen kanssa. Se suojaa lasta myös päihteiden käytöltä.

Rakasta lastasi

Jokainen meistä tarvitsee rakkautta ja hyväksyntää. Lapsen tulee saada kokea vanhemmiltaan arvostusta ja rakkautta myös silloin, kun hän on tehnyt jotain väärin. Kannusta lastasi. Hyväksy lapsesi juuri sellaisena kuin hän on ja arvosta häntä. Muista kertoa lapsellesi, kuin rakas ja tärkeä hän on sinulle.

Sovi lapsen kanssa pelisäännöt

Lapset tarvitsevat rajoja ja toivovat niitä myös itse. Sovi lapsen kanssa kotiintuloajoista, viikkorahojen käytöstä ja muista kodin pelisäännöistä. Lasta myös suojaa se, että vanhemmat ovat yhteydessä lapsen ystävien vanhempiin, mikäli lapsi on menossa heidän luokseen yökylään.

Valvo lapsesi puuhia

Vaikka luottamus lapseen olisi hyvä, on vanhempien syytä valvoa lapsen tekemisiä. Soittele lapsellesi ja kysy mitä hän touhuaa ja tarjoudu erityisesti juhlapäivinä hakemaan lapsesi hänen ajanviettopaikastaan. Ottakaa tavaksi koko perheen yhteinen päivittäinen keskustelutuokio esimerkiksi illallisen äärellä ja vaihtakaa samalla kuulumiset ja jutelkaa päivän tapahtumista. Vaadi lastasi viettämään aikaa myös kotona ja viettäkää koko perhe aikaa yhdessä. Seuraa myös, mitä lapsesi touhuaa internetissä.

Älä anna lapselle liikaa vastuuta

Lapsen kasvaessa tulee hänelle antaa myös vastuuta. Vanhempien tulee kuitenkin tiedostaa, että alle 18-vuotias lapsi on aina heidän vastuullaan. Mieti aina, mihin lapsesi on valmis. Älä jätä lasta yöksi yksin kotiin ellet ole varma, että lapsi siihen riittävän kypsä. Sovi naapureiden tai muiden aikuisten kanssa, että he seuraavat, mitä kodissa tapahtuu esim. luvattomien juhlien varalta. Valvo myös lapsesi rahankäyttöä ja huolestu, mikäli rahan tarve huomattavasti kasvaa, etkä tiedä miksi.

Älä osta tai tarjoa lapsellesi alkoholia

Alkoholin ostaminen ja tarjoileminen alle 18-vuotiaalle on lain mukaan kiellettyä. Älä koskaan osta tai tarjoile alkoholia alaikäiselle lapsellesi, koska se toimii vakavana riskitekijänä lapsen turvalliselle kehitykselle. Mikäli vanhemmat tarjoilevat tai ostavat lapselle alkoholia, viestittävät he samalla, että lapsen alkoholinkäyttö on hyväksyttävää. Huolehdi myös, että alkoholijuomat säilytetään lasten ulottumattomissa. Vältä avattujen alkoholijuomapullojen säilytystä kotona.

Pohdi omaa alkoholinkäyttöäsi

Tärkein ehkäisevän päihdetyön yksikkö on koti. Vanhemmat toimivat malliesimerkkeinä myös lapsen päihteiden käytölle. Pohdi turvaako oma alkoholinkäyttösi lapsen hyvän kehityksen ja voisitko kenties muuttaa juomatapojasi. Keskustele asiasta myös lapsen kanssa. Järjestä kotona päihteettömiä juhlia, jotta lapsi ei opi yhdistämään juhlimista aina päihteisiin.

Puutu ajoissa

Mikäli epäilet tai havaitset lapsesi käyttävän päihteitä, puutu tilanteeseen välittömästi rauhallisesti ja ratkaisukeskeisesti keskustellen. Kerro lapselle huolestasi ja siitä, että hän on sinulle tärkeä. Mikäli lapsi tulee kotiin päihtyneenä, siirrä keskustelu seuraavalle päivälle ja muista kertoa lapselle, että olet iloinen, kun hän tuli kotiin. Mikäli esim. koulu tai lapsesi läheinen on huolissaan lapsen päihteiden käytöstä, ota huoli vakavasti ja puutu asiaan.

Hae apua

Mikäli oma tai lapsesi päihteiden käyttö huolestuttaa ja tuntuu, että tilanteeseen ei löydy ratkaisua, hae apua ammattiauttajilta. Ota yhteyttä A-klinikalle, lastensuojeluun tai sosiaalipäivystykseen. Sieltä ohjataan eteenpäin ja perheenne pääsee selvittämään ongelmaa.

Yhteistyössä

A-kiltojen liitto, Erkki Poikosen Säätiö, Koulutus Elämään säätiö, KRAN rf, Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat LIITO ry, Music Against Drugs, Myllyhoitoyhdistys, Nuorisokasvatussäätiö, Raittiuden Ystävät, Sininauhaliitto, Suomen ASH, Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL, Suomen Valkonauhaliitto, EHYT ja EPT.